De start van een community
08 juni 2020 
4 min. leestijd

De start van een community

Hoe het allemaal begon

"Wat is er nodig in het gebied en wat kunnen wij als community komen brengen?"

Het idee om deel uit te maken van een community met Tiny Houses, was al heel lang een droom van me. Via via kwam ik in contact met Mieke Elzenga. We klikten enorm vanaf het begin. Ik voelde me direct geïnspireerd door haar enthousiasme, super energie en passie. Mieke had toen al een stuk grond gevonden en was volop in gesprek met de gemeente en het recreatieschap Geestmerambacht.

Voor ik het wist, zat ik in het kernteam van LiberTerra Geestmerambacht. Deze organisatie, opgericht door Mieke, combineert wonen met het bieden van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Mieke had toen ook het Bronplan al geschreven. Hiermee overtuigde ze de gemeente en het recreatieschap Geestmerambacht van de meerwaarde van de Tiny House community voor de samenleving. Ook voor de deelgenoten van de community was dit Bronplan een overeenkomst. Een belofte.

In plaats van een stuk grond en financiële steun te vragen bij de overheid, gingen we juist iets aanbieden. We vertrokken daarvoor vanuit de vraag "Wat is er nodig in het gebied en wat kunnen wij als community bijdragen?"

Het recreatiegebied had behoefte aan meer bezoekers, gebied ontwikkeling en een goede invulling van bepaalde stukken grond. Mieke kwam met het antwoord: "Wij komen een kenniscentrum rond biobased bouwen en WEconomy opzetten. En het kost jullie niets!" Het begin van de community LiberTerra Geestmerambacht was een feit!

Hoe we de community samenstelden


"Wie willen we als buren?"

Ons kernteam bestond op dat moment uit Mieke, Bernard van Mindful Homes en mezelf. Ook Bernard beschouw ik intussen als een goede vriend. We hebben heel bewust mensen geselecteerd vanuit de vraag: "Wie willen we als buren?" We stelden een vragenlijst op die geïnteresseerden invulden. Dit ging enerzijds over persoonlijke eigenschappen en anderzijds ook over beschikbare financiële middelen, die nodig zijn voor alle voorzieningen waar we zelf voor moeten zorgen om het terrein leefbaar te maken . Een voorselectie maken is erg belangrijk. Je hebt in het begin meer aan 5 oprecht geïnteresseerden dan aan 100 mensen die het wel een leuk idee lijkt. We hebben er daarom voor gekozen om eerst in ons netwerk te kijken en pas erna beetje bij beetje uit te breiden.

De afspraak was steeds: als er iemand bijkomt, dan kijken we met de bestaande groep of die volgende persoon ook past in het totaalplaatje van de community.


Mijn Tiny House dat ik ga bouwen over een maandje

Teambuilding

Toen we voldoende bewoners gevonden hadden om ons project te starten, hebben we veel aandacht besteed aan teambuilding. Veel community's vallen immers uit elkaar of starten niet eens, doordat mensen onderling gedoe krijgen. We komen wekelijks met de groep bij elkaar. Dit gebeurde voor een tijdje digitaal door de corona crisis. Het is fijn dat we elkaar stilaan ook weer meer op het terrein kunnen treffen. We doen dan teambuilding spelletjes waarbij we bijvoorbeeld vragen stellen aan elkaar. Dat gaat dan over elkaars waarden. En uiteraard is gewoon lol maken samen, ook een belangrijk onderdeel van team building.

Het leven in een community

"Als je met een groep samenleeft, leer je de ander maar ook juist jezelf veel beter kennen."

Ik vind het community leven best spannend. Ik heb erg veel behoefte aan mijn eigen ruimte en hou er echt niet van als een ander me gaat vertellen wat ik wel of niet mag. Wat dat betreft zitten we met de groep echt wel op één lijn. Zo hoeven we bijvoorbeeld niet elke dag samen te eten. En we zijn ook niet van plan elkaars deur plat te lopen. Wel vergaderen we één keer om de twee weken en dat combineren we dan met gezellig samen eten. De groep voelt stevig en volwassen.

Het voelt alsof ik samen met deze tien nieuwe mensen/gezinnen een nieuwe familie start. Met mijn man heb ik na 16 jaar nog maar weinig triggers. Dat is natuurlijk wel fijn, maar ik voel ook dat ik die triggers juist nodig heb om te groeien. Als je met een groep samenleeft, leer je de ander maar ook jezelf juist veel beter kennen. Je loopt tegen grenzen aan en komt uit je comfortzone: en het is daar dat je persoonlijk groeit.

De meesten in onze community zijn ondernemers. Dat vind ik fijn want dit zijn doorgaans zelfstandige mensen met pit, daadkracht en initiatief. Ik krijg enorm veel energie elke keer wanneer ik de groep heb gezien. De anderen geven aan dat dat voor hen net zo voelt. Dat ervaar ik als erg waardevol en daardoor voel ik me ontzettend rijk.

Verder zijn er speciale kringen, groepen die elk een bepaalde verantwoordelijkheid binnen de community op zich nemen. Zo is er een tuinkring, kenniscentrumkring, sociale kring, organisatiekring, communicatiekring, coöperatiekring, bouwkring en de guppieclub, die zich bezig houdt met activiteiten voor de kinderen.

Ik maak zelf deel uit van deel uit van de sociale kring en de kenniscentrumkring. In de sociale kring waken we erover dat de groepsvorming goed blijft gaan. We kijken hoe we omgaan met conflicten en of er bepaalde zaken nodig zijn op sociaal vlak. Met de kenniscentrumkring zetten we activiteiten op zoals het organiseren van workshops. We trekken groene ondernemers aan en geven hen een podium. We gaan markten organiseren en houden ons bezig met de educatie van volwassenen en kinderen. Verder zullen we continu bekijken: "Wat kunnen we nu en de komende 5 jaar betekenen voor de gemeente en het recreatiedomein?"

De rol van de Tiny House Store

Mindful Homes, voor wie ik o.a. de isolatiematerialen lever, levert de 10 zelfbouwpakketten aan.

Zelf lever ik alle bouwmaterialen zoals isolatiemateriaal, constructieplaten, voor sommigen de gevelbekleding, droogtoilet. Voor mijn eigen huisje neem ik schroefpalen als fundering en een regenwater-zuiveringssysteem en een IBA-tank (= grijswaterzuivering). Ook neem ik uiteraard zonnepanelen én wordt mijn slaapkamer helemaal stralingsvrij.

Mijn Tiny House wordt gelijk mijn showmodel. Voor de binnenkant gebruik ik gerecycled of tweedehands materiaal. De buitenschil van het huis wordt nieuw, zodat ik zeker ben van de stevigheid en veiligheid van het huisje. Ik kijk er al naar uit jullie in mijn nieuwe stek te mogen rondleiden! ;-)  

Ben je benieuwd naar het verdere verloop van de bouw van mijn eigen Tiny House en het samenleven in een community? Like mijn facebookpagina en volg alles op de voet via mijn blog!

Over de schrijver
Eefje Fehres is oprichtster van de Tiny House Store en heeft in 2020 haar eigen Tiny House gebouwd. Ze deelt graag haar kennis en ervaring in blogs en artikelen.
Reactie plaatsen