Hoe je rijk wordt in een Tiny House
18 november 2020 
3 min. leestijd

Hoe je rijk wordt in een Tiny House

Deze blogpost komt zo uit mijn hart! Je komt te weten waarom ik nou precies voor een Tiny House gekozen heb. Ik vertel je graag hoe ik rijk ben geworden. En hoe jij dat ook kan zijn.😁

Met geld ben je rijk. Of niet?

Hoe is dat zo gekomen? Dat we zo veel waarde toekennen aan een stukje papier of wat munten of cijfertjes op onze bankrekening. En dat we verbondenheid, tijd, natuur om ons heen, gezonde lucht en voeding over het hoofd zien als we denken aan rijkdom?

Geld is absoluut handig. Het is een ruilmiddel en heeft zeker een waarde. Geld lost alleen niet alle problemen op. Wat heb je aan een villa en veel geld op je bankrekening, als je chronisch ziek, eenzaam of ongelukkig bent?

Wist je dat, hoe groter en duurder je huis is, hoe minder tijd je erin doorbrengt? Je moet immers veel werken om dat allemaal te kunnen betalen. En dan heb je eindelijk vakantie en ga je twee weken in een tentje op een camping wonen omdat je de natuur mist en snakt naar rust en stilte. Of je gebruikt die twee weken (en geld) om je huis een dringende opknapbeurt te geven?

De vraag is dus: maakt veel geld je automatisch rijk?

Echte rijkdom

Echte rijkdom, dat is vanuit mijn visie gelukkig zijn met wat er is. Geluk heeft niets te maken met de spullen die je hebt (of niet hebt). In tegendeel. Spullen vragen aandacht, tijd en onderhoud. We identificeren ons er vaak mee. Daardoor hechten we te veel waarde aan spullen. Zijn we constant gefocust op het verwerven van méér spullen of het behouden en vastklampen aan de spullen die we al hebben.

Als we de betekenis die al die spullen voor ons hebben, loslaten, komt er ontzettend veel ruimte vrij. In die ruimte huist vrijheid. En die vrijheid, dàt is voor mij het ware geluk.

Samen

"De meeste mensen vinden delen de moeilijkste berekening." - Loesje

Inmiddels woon ik met veel plezier in mijn zelfgebouwde Tiny House.

Ik voel me zo dankbaar dat Mieke Elzenga, expert in community building, dit project gestart is en met mij hierin wilde samenwerken. Dat we daar nu met zijn allen deel van mogen uitmaken. Dat we samen deze community nu verder mogen uitbouwen.

Intussen zijn alle huisjes bezet. We vormen een fijne mix van alleenstaanden, gezinnen met en zonder kinderen en verschillende leeftijden. Rijkdom zit voor mij ook in diversiteit.

In de community helpen we elkaar. Zowel anderen helpen als zelf geholpen worden: het gevoel dat het me geeft, is onbetaalbaar. De waardering; het is waanzinnig. Dan stroom ik over van geluk!

Juist omdat we geloven dat we samen zoveel rijker zijn dan alleen, hebben we ook een kenniscentrum gebouwd waar activiteiten plaatsvinden rondom de thema's biobased bouwen en WEconomy.

Hoe je rijk wordt in een Tiny HouseFoto: Iris van Asselt

Letterlijk rijk

En wat helemaal geweldig is, is dat je naast innerlijke rijkdom en vervulling, ook financieel een flink voordeel hebt als je leeft in een Tiny House.

Ik som even voor je op waar ik allemaal stevig op bespaar:

  • Ik ben niet meer gebonden door een hypotheek of torenhoge huur. De aankoop van een Tiny House is véél goedkoper dan de bouw of aankoop van een traditioneel huis. Het land dat we pachten van de gemeente kost me slechts € 150,- per maand
  • Ik betaal geen rekening meer voor het water. Ik gebruik regenwater voor zowel huishoudelijk gebruik als voor consumptie
  • Ook op elektriciteit bespaar ik stevig. Ik ga zonnepanelen nemen waardoor ik uiteindelijk energie-neutraal zal leven. Ik heb, vanuit ecologisch oogpunt, er bewust voor gekozen om geen batterijen te nemen. Als ik nu energie over heb, lever ik terug aan het net. Als ik elektriciteit te kort heb, dan gebruik ik van het net. Zo hoef ik geen vervuilende batterijen en aggregaat aan te schaffen
  • Verder kocht ik amper spullen, dus daar bespaar ik amper op. Het is een extra voordeel dat, als je tiny woont, je wel twee keer nadenkt voor je een voorwerp of decoratief dingetje aanschaft. Je bent beperkt in ruimte en daardoor ga je die ruimte véél efficiënter benutten én bespaar je bovendien veel geld

Zo word je dus rijk door in een Tiny House te gaan wonen! 😉

Laat het stromen!

Voor mij is rijkdom het complete leven door me heen laten stromen. Een combinatie van vervulling, gezondheid, liefde, verbinding, samenwerken, de natuur en ook geld.

Geld staat bij mij niet op een eenzaam, hoog voetstuk. Het vormt samen met de andere bovengenoemde waardes gewoon een mooi geheel.

Echt rijk, dat ben ik als ik op een zonnige herfstdag met mijn hond door het bos loop, omgeven door allerlei prachtige, warme tinten geel, rood en oranje en dit tot in het diepste van mijn wezen voel.❤️

Rijkdom zit in de kleine dingen. Geniet van wat er is, en elke dag is een feest!🥳

En voor nu wens ik jou veel rijkdom toe.❤️

Over de schrijver
Eefje Fehres is oprichtster van de Tiny House Store en heeft in 2020 haar eigen Tiny House gebouwd. Ze deelt graag haar kennis en ervaring in blogs en artikelen.
Reactie plaatsen