Je eigen Tiny House bouwen

Je eigen Tiny House bouwen

Droom je ervan om zelf je Tiny House te bouwen maar twijfel je of je dat kan? Lees mee en ontdek hoe je zelfs zonder bouwervaring tóch een prachtig huisje kan neerzetten.

Een Tiny House bouwen. Dat doe ik ‘wel even….’

Met mijn rotsvaste vertrouwen én de wetenschap dat ik alles kan leren ben ik inmiddels aan mijn nieuwe avontuur begonnen. De bouw van mijn eigen Tiny House! Zoals jullie intussen misschien wel weten doe ik dat in een community.

Zelf een huis bouwen is best wel een heftig proces. Wij zijn namelijk ook al ca. 2 jaar aan het voorbereiden. En ook al weet ik inmiddels best wel een en ander over Tiny Houses, ook ik voel me soms onzeker. Vooral als ik iets (nog) niet kan. En het gaat ook wel eens 10 keer fout voordat iets lukt!

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.”

Gelukkig lijk ik een beetje op Pipi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” En laat dat nou net de houding zijn die je nodig hebt als je iets wil leren 😉

Plannen in de bouw – Is het mogelijk?

De eerste dag van het bouwproces vond ik super spannend! Mijn droom zou, na jarenlange voorbereiding, eindelijk werkelijkheid worden.

Net zoals in het leven heb je ook in elk bouwproces één zekerheid: niets is zeker. Onvoorziene omstandigheden kom je bijna altijd tegen.

De woensdagochtend dat we zouden beginnen bouwen, bevestigde dit. Het hout en de palen voor de skeletten van de 7 huisjes zouden klaarliggen op de werf. Samen met het team professionals van Mindful Homes, de bewoners zelf en al onze vrijwilligers zouden we vervolgens in 2 à 3 dagen de huisjes opbouwen en volledig wind- en waterdicht maken.

Tenminste, dat was ons plan. Helaas, pindakaas!

De avond ervoor kreeg ik telefoon van een medebewoner: de fabriek die de palen zou leveren, had onze bestelling over het hoofd gezien! Geen palen dus op de eerste dag van de bouw. Gelukkig stelde de fabriek vervolgens wel alles in het werk om ons zo snel mogelijk te laten starten met bouwen. Daarna ontvingen we elke ochtend om 7 uur een vracht palen. Na 2 dagen was het resultaat al goed zichtbaar!

skeletbouw tiny house
Dag 1
Dag 2
Het huisje van mijn buurvrouw was al klaar en is per dieplader gebracht

Onverwachte wendingen leren ons, volgens mij, flexibel te zijn en het vergroot onze creativiteit. Een positieve houding, de wil om te leren en liefst ook een fijn netwerk om je heen, zijn de zaken die je nodig hebt om je eigen Tiny House te bouwen.

Ik doe het zelf wel

Inussen zijn we ongeveer 10 dagen aan het bouwen. Ik kan je vertellen dat het behoorlijk intens is. Ik ben heel erg gewend om alles zelf te doen.

“Ik kom er zelf wel uit!”
“Nee hoor, ik heb geen hulp nodig!”

Misschien herken je dit wel…

Nou, in de bouw gaat die vlieger dus niet op. Je hebt elkaar echt nodig! In je uppie een OSB plaat van 20 kg op het dak krijgen, dat is gewoon niet te doen.

In het bouwproces heb ik echt de kracht van samenwerken en community ontdekt. Het moeilijkste hierin vind ik dus: hulp vragen. Dat blijkt niet mijn sterkste kant te zijn. 🙂

Maar wat een rijkdom als je lieve familie, vrienden én een community om je heen hebt die je helpen wanneer je er zelf niet uitkomt. Ik heb regelmatig met tranen in mijn ogen gestaan omdat er zoveel hulp uit onverwachte hoeken kwam. Een diepe buiging voor iedereen!

Samen het dak doen
Een paar lieve vrijwilligers

Bouwvrouw

Fysiek is het ook best een uitdaging. Een echte sporter ben ik niet, dus na 4 dagen vol enthousiastme bouwen lig ik regelmatig uitgeteld en met veel spierpijn en hoofdpijn op bed. Ik moet ook nog een beetje leren om balans te vinden hierin. Met mijn enthousiasme en energie blijft dat een uitdaging. Maar tijdens deze vermoeidheid en de rust die ik mezelf dan gun, voel ik me ook super dankbaar en trots: ik doe het toch maar mooi!

Binnenkort woon ik in mijn eigen Tiny House dat ik bovendien ook nog eens zélf gebouwd heb. Hoe vet is dat?!

We zijn nu ongeveer 10 dagen verder en ik voel me inmiddels een echte bouwvrouw. Ik draai mijn hand niet meer om voor een klusje op het dak!

Het Tiny House zelfbouwpakket

Zoals je misschien wel gezien hebt, bouwen we middels een bepaalde methode. Dit is het Tiny House zelfbouwpakket. Alle huisjes op het terrein hebben deze basis. Met dit zelfbouwpakket koop je het skelet voor je Tiny House. Bij het pakket krijg je:

  • een constructierapport
  • een hijsrapport
  • ecologische isolatie
  • gevelbekleding
  • het constructieve dak
  • de constructieve vloer
  • Twee dagen bouwbegeleiding

Het bouwpakket wordt op jouw locatie naar wens geleverd. Bovendien krijg je 2 dagen professionele begeleiding bij de start van de bouw van je Tiny House. Je huisje voldoet tegelijk ook aan het bouwbesluit.

Je bepaalt zelf de vorm en maat van je huisje. Zo is het kleinste huisje op ons terrein 30 m² en het grootste huisje 65 m². Alle huisjes zijn verplaatsbaar en geschikt voor permanente bewoning. Het is dus een combinatie van Tiny Houses en klein wonen. Mijn eigen huisje is 45 m² en is dus een ‘echt’ Tiny House.😊

Het fijne van deze bouwvorm is dat je met weinig of geen bouwervaring tóch een vliegende start maakt met de bouw van je Tiny House. Binnen een week staat het casco huisje er al!

Tiny House meewerkdagen

Lijkt een eigen Tiny House bouwen je superleuk maar twijfel je of dit iets voor jou is? Of lijkt het je gewoon leuk om een dagje mee te helpen? Neem dan contact met me op en geef aan dat je wilt helpen. Want wat is er leuker dan samen mooie dingen maken?
Als je komt helpen krijg je uiteraard een uitgebreide rondleiding én leer je direct bepaalde technieken over deze manier van bouwen. Daarnaast wordt de lunch en het drinken voor je verzorgd 🙂

Klik hier als je graag een keer mee wilt helpen.

Zoals het er nu naar uitziet zullen we eind dit jaar of begin volgend jaar de eerste open dag gaan organiseren. Velen zullen nog volgen.

Zo ziet het Tiny House er nu uit
Zo ziet het er nu uit

Ik kijk er naar uit jullie daar te ontmoeten!

Liefs Eefje

Geen reactie's

Geef een reactie